|
NEWFORUM
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Dzana Kometa

|
Zaslal: ne březen 21, 2010 10:04 pm Předmět: |
|
|
Leni, tak to určitě - i Cybelle je ráda za každý příspěvek, který něco říká, než pouze chválí "super kapitolka" - v tom se asi mnohé shodneme.
Ale musím se Vám přiznat, že jsem včera přemýšlela nad tou variantou, kterou jste tady některá naznačila - proč Margaret nepomohla Johnovi vzkřísit továrnu. Tady bych asi potřebovala vědomosti někoho historicky fundovanějšího, ale mám obavu, jestli by to vůbec bylo možné provést? V předloze dostala Margaret v dědictví od pana Bella něco málo přes 18 tisíc liber (ve filmu to zkrouhli na 15 tisíc - nevím, proč). Tady ale nic takového není. Její manžel jí odkázal peníze - pokud se nepletu, tak ale vdovám se platila pravidelná roční renta (mimochodem - by mě zajímalo, jak to vlastně počítali - jak odhadovali věk, kterého se vdova dožije... aby pak třeba po osmdesátce nebyla už na suchu nebo tak? - no, nejsem ani finančník). Ale pokud vím z dobových románů - např. od Austen, tak měly vdovy ten pravidelný roční příjem, o který se jim někdo staral - tady to asi byl Henry. Margaret těžko mohla říct, chci si vybrat peníze za 10 let a použít je tak a tak. To bylo určitě nějak ošetřeno - a asi by si to těžko dovolila. Percy byl bohatý a na Margaret nešetřil. Ale je reálné, že by Margaretina roční renta byla tak vysoká, aby kromě živobytí měli ještě na investici do továrny? To trochu pochybuji. Možná jsem ale naivní, nevím.
Pokud si pro srovnání vzpomínám, tak Haleovi v knize po Richardovu odstoupení z úřadu měli roční rentu asi 300 liber - z nich asi 100 nebo 150 liber byli zvyklí posílat Frederickovi. A Richard Margaret vysvětlil, že z tak málo peněz rozhodně nebudou moci vyjít, že si musí najít nějaký přivýdělek. To jsou velké extrémy a odpověď v nedohlednu, ale nedalo mi to napsat k úvaze.
Ali - no vidíš, u Tebe jsem vůbec netušila, jak se naopak shodneme v tom smýšlení kolem hmotných statků a povinnosti.  _________________ Scio me nihil scire. (Sokrates) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Lena ADMINISTRATOR

|
Zaslal: po březen 22, 2010 12:58 am Předmět: |
|
|
Vidíš, tohle mi vůbec nedošlo, že vlastně Margareth neměla k dispozici celkovou sumu, ale měsíční apanáž.
ALe díky, že jsi mi připomněla tuhle tu věc ohledně peněz. Tohle já v těch britských knžkách a filmech nikdy nepochopila. Jak to vlastně bylo a z čeho ty peníze vlastně čerpali?
Já vím jak se mamá Bennett vždycky rozplývala, kolik má ročně Darcy a Bingley. A pak v Rozum a cit měli taky nějaké peníze jak matka, tak dcery, ale nikdy jsem nepobrala, od čeho se to vlastně odvíjelo. Dokázal by mi to někdo vysvětlit? _________________ "Dnes byl dobrý den, jedl jsem pětkrát, spal šestkrát a zabral si pro sebe, co se dalo." |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ali Kometa

|
Zaslal: po březen 22, 2010 5:10 pm Předmět: |
|
|
Nejsem historik, ale nebylo to tím, že všechno dědil nejstarší syn? titul i pozemky a ostatní majetek? a ostatním dětem (synům) bylo souzeno vstoupit do armády nebo nějak jinak pracovat? nebo čekat na smrt dědice, aby se dostali výš? Jak to bylo u dcer netuším, asi se jim vytvořil nějaký fond na věno, které získaly v den svatby nebo v den xx narozenin.
Matky (vdovy) většinou posílali do vdovského domu, mimo hlavní sídlo, a byla jim vyplácena apanáž podle závěti, tak jim zemřelý manžel zajistil to, že nezůstanou na dlažbě.
Pokud byl syn (dědic) nezletilý asi majetek spravoval správce, právník spolu s matkou, která byla poručnicí až do synovy dospělosti.
Myslím, že pokud byl schopný správce, tak ani pána pro svá rozhodnutí nepotřeboval. Takže po jeho smrti to klidně mohlo fungovat dál bez problémů a statky vynášely. Málokterý šlechtic se asi staral o každodenní chod panství a věděl, co kdo dělá.
Vím, jak to chodí u nás. Když se na některých postech vymění vedoucí, nikdo to nepozná, protože lidi pod ním vědí co mají dělat i bez něho.
No, v NaS měla Margareth dědictví, peníze, které měla v bance a její finance spravoval Henry. Ona ani nevěděla, že je tehdy vložil do Watsonovy spekulace. V té době se ženy o peníze nestaraly, dělal to někdo jiný. Možná právě proto získala dědiství, aby je mohla vložit do přádelny. Jinak neměa nic a byla odkázána na svou tetu. _________________ Existují city, které nelze vyslovit jinak než mlčením. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ali Kometa

|
Zaslal: po březen 22, 2010 5:15 pm Předmět: |
|
|
| Dzana napsal: | Ali - no vidíš, u Tebe jsem vůbec netušila, jak se naopak shodneme v tom smýšlení kolem hmotných statků a povinnosti.  |
Rodná hrouda, je rodná hrouda. Také ta myšlenka, že bych byla paní a mohla o statcích rozhodovat.
A Margareth byla bohatá paní, která mohla vzít správu panství a výchovu svého syna do vlastních rukou.
Pamatuji si jak v Tenant byl syn pod vlivem otce, a jak to Tara Fitzgerald těžce nesla. Přece jen vliv, který mají rodiče na děti do 5 let věku v něm zůstane navždy. _________________ Existují city, které nelze vyslovit jinak než mlčením. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Elenita MODERATOR

Založen: 7.4.2007 Příspěvky: 6133 Bydliště: Kde se pivo vaří...
|
Zaslal: po březen 22, 2010 9:25 pm Předmět: |
|
|
| Ali napsal: |
No, v NaS měla Margareth dědictví, peníze, které měla v bance a její finance spravoval Henry. Ona ani nevěděla, že je tehdy vložil do Watsonovy spekulace. V té době se ženy o peníze nestaraly, dělal to někdo jiný. Možná právě proto získala dědiství, aby je mohla vložit do přádelny. Jinak neměa nic a byla odkázána na svou tetu. |
Já myslím, že s tou Watsonovou spekulací neměl Henry nic společného, vložil je tam pan Bell a Margareth jako dědice pana Bella se jen zase o něco víc rozrostlo konto.  _________________
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ZuzanQa Černá díra

|
Zaslal: pá květen 07, 2010 1:36 pm Předmět: |
|
|
| Na ceste internetom, hľadajúc poviedky som narazila aj na túto. Predlohu som nečítala, nemám s čím porovnávať, ale príbeh bol krásny. Ďakujem za preklad. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Dzana Kometa

|
Zaslal: pá květen 07, 2010 9:39 pm Předmět: |
|
|
Další spokojená čtenářka - děkuji moc, i za autorku. _________________ Scio me nihil scire. (Sokrates) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|